Kort (geografi) - Doboj

Doboj
Doboj er en by mellem Maglaj og Derventa i Republika Srpska i Bosnien-Hercegovina ved floden Bosna. Doboj har omkring 77.223(2013) indbyggere og er det største jernbaneknudepunkt i Bosnien-Hercegovina. Byen er en af de ældste i landet og det vigtigste bycenter i det nordlige Republika Srpska.

I det seneste århundrede f.v.t. og starten af det 1. århundrede lå i dette område Illyricum, en provins som gav Romerriget hovedpine. Indtrængen af goterne, avarerne og slaverne varede til det 7. århundrede, da slaverne slog sig ned for altid.

Arkæologiske fund har vist, at indbyggerne i dette område allerede for 4.000 år siden vidste hvordan man fik jern og stål. Historiske kilder taler om at her blev der lavet våben til de romerske legioner. Denne produktion blev bevaret igennem middelalderen. Mens tyrkerne var i Bosnien (fra 1463 til 1878) blev der produceret jern i Vareš.

Det faktum, at i dette geografiske område var grænse for de euroasiatiske verdener, civilisationer og religioner, bestemte Bosniens historie og skæbne, som stod for skud både fra øst og fra vest. Den hyppigste grund for aggressioner var landets multikulturelle sammensætning med mange trosretninger. Da Rom ikke anerkendte den bosniske kirke som den rette kristendom, blev der periodisk sendt soldater fra Paven i Rom og fra tsaren i Byzans for at straffe befolkningen. Disse straffeaktioner udpinte landet i en sådan grad, at den tyrkiske stormagt fra østen okkuperede landet i 1463 næsten uden modstand. Det Osmanniske Rige forblev i Bosnien i mere end 400 år. Berlinerkongressen i 1878 gav Østrig-Ungarn mandat til at okkupere Bosnien og Hercegovina, og det Østrig-Ungarske monarki forblev i området i 40 år og efterlod dybe spor.

 
Kort (geografi) - Doboj
Kort (geografi)
OpenStreetMap - Kort (geografi) - Doboj
OpenStreetMap
Kort (geografi) - Doboj - Esri.WorldImagery
Esri.WorldImagery
Kort (geografi) - Doboj - Esri.WorldStreetMap
Esri.WorldStreetMap
Kort (geografi) - Doboj - OpenStreetMap.Mapnik
OpenStreetMap.Mapnik
Kort (geografi) - Doboj - OpenStreetMap.HOT
OpenStreetMap.HOT
Kort (geografi) - Doboj - CartoDB.Positron
CartoDB.Positron
Kort (geografi) - Doboj - CartoDB.Voyager
CartoDB.Voyager
Kort (geografi) - Doboj - OpenMapSurfer.Roads
OpenMapSurfer.Roads
Kort (geografi) - Doboj - Esri.WorldTopoMap
Esri.WorldTopoMap
Kort (geografi) - Doboj - Stamen.TonerLite
Stamen.TonerLite
Land - Bosnien-Hercegovina
Bosnien-Hercegovinas flag
Bosnien-Hercegovina (bosnisk, kroatisk og serbisk (latinsk alfabet): Bosna i Hercegovina, bosnisk og serbisk (kyrillisk alfabet): Боснa и Херцеговина) er et land på Balkanhalvøen omgivet af land på alle sider undtagen i sydvest, hvor landet har en smal adgang til Adriaterhavet. Grænselandene er Kroatien i nord og vest, Montenegro i sydøst og Serbien i øst. Landet var tidligere en republik i Jugoslavien. For befolkningspyramider til 2100, se under Ukraine.

Bosnien-Hercegovina:
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
BAM Konvertibilna mark (Bosnia and Herzegovina convertible mark) KM or КМ 2
ISO Sprog
BS Bosnisk (Bosnian language)
HR Kroatisk (Croatian language)
SR Serbisk (Serbian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Kroatien 
  •  Montenegro 
  •  Serbien